SULU KÖFTE VEYA EKŞİLİ KÖFTE

12 Temmuz 2010 Pazartesi


Daha çok kışın yaptığım ama yazın da tüketilebilecek olan bir tarif paylaşmak istiyorum.Orjinali sanırım ekşili köfte olarak geçiyor ve içine küçük küçük doğranmış havuç,papates v.s sebzeler de eklenebiliyor.Bizim ailede bu sebzesiz yapılır ve adı sulu köftedir!Efe ye yaptığımdan beri de adı top köfteli çorba : )

Siz ne isim koyarsınız bilemem ama daha önce yemediyseniz tadını seveceğinizi düşünüyorum.Geçelim tarifimizde :

Malzemeler

-250 gr yağsız dana kıyma
-1 adet küçük kuru soğan
-1 avuç kadar pirinç
-1 yumurta sarısı
-1/2 limon suyu
-un ,tuz,karabiber

Hazırlanışı

-Soğanı rendenin en küçük tarafıyla rendeliyoruz.Pirinci birkaç kez yıkayıp süzüyoruz.
-Kıyma ,soğan,pirinç,tuz ve karabiberi karıştırıp aynı köfte yoğurur gibi yoğuruyoruz.
-Ufak bir tepsiye veya düz bir tabağa biraz un döküp yayıyoruz.Bunun üzerine de hazırladığımız harçtan küçük küçük toplar yapıp koyuyoruz.
-Arasıra tepsiyi sallarsanız un köftelerin üstünü kaplayabilir.Yalnız un miktarını fazla kaçırmayın .Köfteler tamamen unla kaplanmayacak sadece yapışmasını önlemek için bir miktar gerekiyor.
-Tencerede 1 kaşık sıvı yağ damlatılmış 1/2 litre kadar (su miktarını yaptığınız köfte miktarına ve kıvamının ne kadar koyu olmasını istiyorsanız ona göre ayarlayabilirsiz.) su koyup kaynatıyoruz.Köfteleri bu suyun içine atıyoruz.
-Köfteler ve pirinçler pişip şişene kadar orta ateşte pişiyoruz.
-Ayrı bir kapta limon suyu ve yumurta sarısını çırpıp yemeğin suyundan alarak bu karışıma ilave ediyoruz.Yavaş ayavaş ilave edip karıştırıyoruz.Bir süre daha kaynatıp altını kapatıyoruz.

Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

MERBO' NUN MUTFAĞI Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino