OTLU PEYNİRLİ KEK

29 Ocak 2010 Cuma



Yeniden merhaba ;

Son 1 haftadır soğukalgınlığı,grip,sinüzit karışımı bişey yaşıyorum.Hala daha iyileşemedim ama yayınlamak istediğim bir tarifi perşembe günü denedim ve ancak yazabiliyorum.Gerçekten lezzetli bir kek ,çocuklarına peynir yediremeyen annelere de tavsiye ederim.Oğlum daha sıcakken 2 dilimini bitiriverdi : )
Efe nin doğum günü menüsünde yeralan bu otlu peynirli keki sevgili yengem yapıp getirmişti.Lezzetini çok beğendiğimiz için sonradan tarifini aldım ve ancak yayınlayabiliyorum.Yapıcak olanlara da şimdiden afiyet olsun!

Malzemeler ;

3 adet yumurta

1/2 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı yoğurt

150 gr beyaz peynir

Yarım demet dereotu

Yarım demet maydanoz

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un ( Ben 2 bardak unu eleyerek kullandım)

Not :Orjinal tarifte 1 avuç kadar çörek otu da yeralmakta ancak ben kullanmadım.

Hazırlanışı;

Önce sıvı malzemeler çırpılarak karıştırılır (yumurta,yağ,yoğurt)

Ayrı bir kapta peynir iyice ezilerek kıyılmış dereotu ve maydanoz katılır.

Un ve kabartma tozu birlikte elenir.Sonra sıvı malzemler ve peynirli karışım eklenerek yavaşça karıştırılr.

Homojen bir karışım elde edilerek kalıba aktarılır

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dk. pişirilir.

PEMBE KALPLİ KANEPELER

21 Ocak 2010 Perşembe



Pancardan artan su ile peniri renklendirip kanepe yapmak istediğimi söylemiştim.Bence hoş bir sunum oldu.Özellikle minik hanfendilerin doğumgünlerinde lezzetli aperatifler olarak kullanılabilir.Sizin de bu tarz önerileriniz olursa paylaşmak isterim.

Hazırlanışı ise gayet basit;

Labne veya sürülebilir beyaz peynir (ben labne tercih ettim )

1 çay kaşığı kadar pancar suyu

tost ekmeği ve kalpli kalıp

Peynir ve pancar suyunu karıştırıp kalp şeklinde kestiğimiz tost ekmeklerinin üzerine sürüyoruz.Arzu ederseniz domates ve salatalıkla da süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun : )

Elmalı Tart

18 Ocak 2010 Pazartesi



Benzerlerini nette bulabileceğiniz bu Elmalı Tart , tarif defterimde eski çalışma arkadaşım Nesrin nin tarifi olarak yazılmış ve uzun zamandır yapılmayı bekliyodu.Kısmet bugüneymiş.

Malzemeler ;

İçi İçin :

4 adet elma

2 çay bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı tarçın (silme)

1 avuç iri kıyılmış ceviz içi

Hamuru için :

2 yumurta

1 paket margarin

1 su bardağı toz şeker

Aldığı kadar un ( bu malzemeye 4-5 bardak un kullandım. )

1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı ;

Önce harcı için elmeları dilimleyip teflon tavaya alıyoruz.

Üzerine toz şeker serpip kavuruyoruz.

Rengi dönüp yumuşayınca tarçını ve ceviz parçalarını da ekleyip bir süre daha pişiriyoruz.Soğumaya bırakıyoruz.

Hamuru için önce yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.

Margarini eritip ilave ediyoruz.

Ununu ve kabartma tozunu katıp hamur haline getiriyoruz.

Hamurdan 1 avuç kadar ayırıp streçt filme sararak buzluğa koyuyoruz.

Kalan hamuruda dinlenmesi için buzdolabında bekletiyoruz.(dinlenme süresi buzluğa koyduğumuz hamurun sertleşme süresi kadar olabilir)

Borcamı yağlayıp hamurumuzu elimizle bastırarak yayıyoruz.Hazırladığımız harcı da üzerine döküyoruz.Harç borcama değmeyecek şekilde yayıyoruz.


Buzdolabında beklettiğimiz hamuru da üzerine rendeleyip önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 35-40 dk ( üstü pembeleşinceye kadar ) pişiriyoruz.


Afiyet olsun.






NOT:Benim kalıbım 20-20 cm civarında idi.Siz daha az yapmak isterseniz malzemelerin yarısını kullanabilirsiniz.

Annemin Pancar Salatası



Görüntüsü lezzeti kadar muhteşem ; meze olarak da kullanılabilecek bu salata tarifi annemden : )

Malzemeler ;

3-4 adet pancar


1 kase yoğurt

Yarım demet dereotu

3-4 diş sarımsak ve tuz

Hazırlanışı ;

Pancarları soyup haşlıyoruz.

(ben 4 e bölüp haşladım.daha çabuk yumuşuyor)


Yumuşayınca rendeliyoruz.

Dereotlarını ince ince kıyıp sarımsakları eziyoruz.

Tüm malzemeyi yoğurtla karıştırıp servise hazır hale getiriyoruz.






Şimdi alttaki resim ne alaka diyebilirsiniz.Ama likör kadehlerindeki sıvının haşladığım pancardan artan su olduğunu söylesem...Rengi o kadar güzeldi ki resmetmeden duramadım.Bununla kalmayıp bu suyu saklamaya karar verdim.Çünkü bununla labne penirini karıştırıp kanapeler için pembe bir peynir elde etmeyi düşünüyorum.Hazırladığımda resmini paylaşacağım.




Şimdilik Hoşçakalın : )

YENİ GÜZELDİR! Hoşgeldin 2010

9 Ocak 2010 Cumartesi

;

Siz de geçen seneyi unutmak isteyenlerden misiniz?Allaha şükür çok büyük sağlık sorunumuz olmadı ; sevdiklerim yanımdaydı.Ancak nedense biran önce bitsin istedim geçen yılı...Bir tür basiretsizlik vardı sanki o yılda.

Neyseki yeni güzeldir sloganıyla ve iyi dileklerle 2010 yılını karşıladık evimizde...Yılbaşı gecesinden birgün önce acayip enerjiktim.Oğlumun uyumasını bekleyip gece yarısından sonra Kurabiye,Pasta ve Truff hazırladım.O da yetmedi bir Derya Baykal ilhamı beni sardı gecenin 2 sinde havlu kağıdı rulosundan peçete halkası yaptım.Konsepte uygun peçete halkası olmadan sofram eksik kalırdı valla : )) Evde harıl harıl kırmızı kurdela ararken çok güzel yeşil saten bir kurdela buldum.Havlu kağıdı rulosunu halkalara bölüp kurdelayla yapıştırdım.Kardeşime de mesaj atıp akşama gelirken yılbaşı çiçeği(sanırım kokina deniyor) almasını tembihledim.Kızcağız sabaha karşı mesajı
görünce iyice delirdiğimi düşündü herhalde!



Sonuç güzel oldu.Çiçekleri de slikon tabancasıyla yapıştırdım.Kullanışlı mı derseniz orası biraz şüpheli ...Çünkü bu çiçeklerin dikenleri çok fena batıyor,görüntü olarak güzel ama bir daha kullanıp kullanmama konusunda kararsızım.Ancak bu ''peçete halkanı kendin yap ''olayını devam ettirmeyi düşünüyorum.

Menümüz klasik bir menüydü


Yoğurtlu Havuç Salatası
Kereviz Salatası
Hazır Mezeler
Güveçte Kaşarlı Mantar
Fırında Tavuk ve patates
Bulgur Pilavı
Cevizli Truff
Yılbaşı Pastası


CEVİZLİ TRUFF



Nette bir çok truff tarifi var .Benimki de onlara benziyor.
Malzemeler:

1 adet kutu krema (200 ml)
1 adet bitter çikolata (80 gr nestle black)
1 adet kakaolu dankek ( hani paketi cafcaflı olandan )
Arzu ettiğiniz miktarda ceviz

Hazırlanışı :
- Kremayı bir kapta kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtıyoruz.
- İyice ısınınc çikolatayı kırıp içinde eritiyoruz.
- Keki iyice parçalayım kremalı karışımı ilave edip kaşıkla karıştırıyoruz.
- Enson bıçakla küçük küçük kestiğimiz cevizleri ilave edip buzdolabında 1 gece dinlendiriyoruz.
- Elimizde yuvarlayıp top haine getirdiğimiz trufları kakao,hindistan cevizi,badem ,toz fıstık v.s bulayıp servise hazır hale getiryoruz.

Not: Eğer benim gibi üşenmezseniz 1 paket sütlü çikolatayı benmari usulü eritip hazırladığınız trufları önce çikolataya sonr buzdolabında biraz bekletip sonra saydığum diğer malzemeler bulayıp servis yapabilirsiniz.

YILBAŞI PASTASI




Aslında burada bir tarif vermeyeceğim sadece deneyimimi paylaşacağım.Oğlumun doğum günü için aldığım şeker hamurlarından artan kısımlarla bir pasta yapmak istedim.Bu sefer hazır pasta tabanı kullandım.Ancak pek memnun kalmadım.Belki kekki fazla ıslattığım için belkide gerçekten şeker hamuru ile hazır pasta tabanı uyuşmadığı için pastadan sızıntılar oldu.Yine içine dr oetker pastacı kreması kullandım.Aam bu sefer vanilyalısını ...Deepfrezede dondurduğum yazdan kalma böğürtlenle güzel gideceğini düşündüm.Üstüne de Kakaolu creamole kullandım.Pastanın dizaynı tamamen bana ait.Eldeki imkanlarla (kalan şeker hamuru renklerinden bahsediyorum) böyle rengarenk bir yılbaşı pastası oluştu.

Yılbaşı akşamımızdan notlar ve resimlerden bazılarını paylaşmak istedim.Umarım herkese hayırlı bir yıl olur.

Sevgiler

OĞLUMUN 2. YAŞGÜNÜ MENÜSÜ VE PASTASI

4 Ocak 2010 Pazartesi



18 Aralık 2007 hayatım boyunca yaşayabileceğim en büyük mutluluktu oğlumun kucağıma verilişi...2,5 kiloluk minicik bir gülücüktü ve ilk 45 gün boyunca sabah ezanına kadar yaygara koparan bir afacandı ilk başta.Şimdi ise bebeklikten çıkıp elimi sıkıca tutarak büyüyen ve benide büyütüp olgunlaştıran biri o...Oğluşum Efe'm iyiki doğdun ,iyiki varsın...




Yaklaşık 2 aylık internet araştırmalarım neticesinde oğlumun 2. yaşgünü pastasını kendim hazırlama cesaretini buldum.Önümde 2 seçenek vardı ; ya üstünde araba v.s olan ya da winnie the pooh ve arkadaşlarının bulunduğu bir pasta olacaktı.İyiki kendim karar vermeyip oğluma sormuşum.Arabalı bir pasta olması konusunda ısrar etti ve beni ilk denememde epey zorlayabilecek olan winnie ve arkadaşlarını şekillendirme zahmetinden kurtardı.Nispeten araba,lastik yapmak daha kolaydı kanımca...Neyse ilk etapta güzel bir pandispanya hazırlamam gerekiyordu.Çünkü şeker hamurlarını hazır almıştım.1 kg beyaz ve 200 gr lık 5 farklı renk..Pandispanya için iki farklı tarif denedikten sonra Hünerli Bayanlar blogunda yeralan nişastalı kakaolu pandispanya tarifini 28 cm lik kalıba uygun olarak uyguladım.
Sonuç beklediğimden çok iyi oldu.Hazırda beklettiğim ve hiç kullanmak istemediğim hazır pandispanyalara da gerek kalmadı.
Soğuduktan sonra büyük bir bıçak yardımıyla 2 ye kesip ısıtılmış şekerli süt ile ıslattım.
Arasına Dr Oetker kakaolu pasta kreması,muz ve parça çikolata koyup üst katı kapattım.
Pastanın tamamını sıvamak için kakaolu creamole hazırlayıp tüm pandispanyayı kapladım.
Bir gece dinlenmesi için buzdolabına kaldırdım.Ancak burada yaptığım bir hata creamole ile kapladığım pastamı strect filme sarıp kaldırmak oldu.Çünkü sabah strect filmi çıkardığımda filmle bilikte krema kısmıda kalktı.Allahtan artan kremam vardı da tekrardan sıvayabildim.
Sıra en can alıcı noktaya gelmişti.Şeker hamurunun kaplanması.Ancak hiç korktuğum gibi olmadı.Çünkü şeker hamuru çok kolay açıldı ve pastanın üstüne yerleştirebildim.Burada yaptığım hata ise ; yaklaşık 750 gr olmasına rağmen yetmez korkusuyla ince açmak oldu.Yırtılma olacak diye çok endişelendim.Ama bir problem yaşamadan kaplayıp fazlalıklardan temizledim.
Düzgün gözükmesi için etrafına şerit haline ketirdiğim şeker hamurunu sarıp figürleri yapıştırmakta kullandığım suluboya fırçasının arkasıyla şekil verdim.
Artık en son aşama önceden hazırlayıp streç filme sararak bir kapta beklettiğim figürleri yerleştrmek oldu.En zevkli kısmı da buydu.Kaktüsler ve trafik lambası ağır olduğu için onları kürdanla sabitledim diğerlerini ise suyla ...Harf kalıbım olmadığı için EFE yazısını bıçakla kesip hazırlarken biraz zorlandım.Ve İlk şeker hamurlu pastam hazırdı.Müthiş bir Yorgunluk ! ama bunu oğlum için yapmış olmanın ayrı bir mutluluğu ve gururu vardı içimde.Zaten mumunu üflerken gözlerinde gördüğüm sevinç tüm yorgunluğumu unutturdu.Çünkü o ana kadar pastayı görmemişti ve görünce çok sevindi.

Çok uzun oldu belki ama benim gibi internet sayfalarını gezinip böyle süprizler yapmak isteyenler varsa denemeleri için yardımcı olur diye düşünüyorum.Gerçekten araştırınca ve isteyince bulabileceğiniz çok kaynak var.Ben öncede belirtiğim gibi,pandispaya tarifini Müge Hn mın hazırladığı hünerli bayanlar blogundan;şeker hamuru kaplanması ve şekillendirilmesi hakkında bilgileri uzman tv den ; figür örnekleri için ismini hatırlamadığım birçok farklı siteden yardım aldım.Biraz da yaratıcılığımı kullandım : )Umarım birgün profesyonel bir eğitim alıp bu maceraya devam edebilirim...

Başlığımda yaşgünü menümüzde yeralıyor.Burada sofradan birkaç resim ve isimle geçeceğim.Tariflerini en kısa zamanda paylaşmak istiyorum.

Şimdilik hoşçakalın.

Araba Kurabiyeler

Makarna Salatası
Patates Salatası
Peynirli Poğaça
Patatesli Yufka Böreği
Şehriyeli Tavuk Salata
Tuzlu Kek
Zeytin ezmeli ve dereotlu peynirli kanepeler






İLK ŞEKER HAMURLU KURABİYEM

İlerki yazılarımda da göreceğiniz gibi şeker hamuruyla süslenen pasta ve kurabiyeler çok ilgimi çekiyor.Çeşitli denemelerimi sizlerle de paylaşacağım.İlk denemem oğlumun çok sevdiği araba figürüyle oldu.Şimdilik Eminönünden hazır aldığım şeker hamurlarını kullanıyorum.Henüz kendim yapmaya cesaret edemedim.İnternette birçok tarif var.Eğer süslemelerde muvaffak olursam : ) onu da deneyeceğim.İşe ilk başta kurabiye hamurumu hazırlamakla başladım.Daha önce birkaç kez yapmış olduğum cevizli-vanilyalı kurabiyelerimin tarifini kullanmak istedim ;hata payını aza indirmek için ...Ancak bunda cevizli bölümüçıkarttım.Bu tarifimide ilerde paylaşacağım.

Şimdi gelelim cevizsiz vanilyalı kurabiye tarifine :


1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vaniya
200 gr tereyağ
Aldığı kadar un

Yapılışı;

Pudra şekeri ,yumurta ve oda sıcaklığındaki tereyağ karıştırılır.
Üzerine elenmiş un ,vanilya ve kabartma tozu eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
Streçt filme sarılıp yarım saat kadar buzdolabında bekletilir.
Unlanmış tezgahta merdaneyle 1-2 cm kalınlığında açılarak kalıplarla şekiller elde edilir.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine spatula yardımıyla konularak önceden ısıtımış 170 dereceli fırındaüstü pembeleşinceye kadar pişirilir.
Piştikten sonra tel ızgarada soğumaya bırakılır.

NOT:
Yapılan hatalar ve çözümleri :
-Bu tarife göre yaptığım kurabiyeler oldukça lezzetli oldu.Ancak ilk acemilikle bazı kurabiyeleri tepsiden tel ızgaraya alırken kırdım.Tabi onlar soğuyunca süslenmeden benim ve kız kardeşimin midesine iniverdi.Oğlum Efe de payını aldı tabi...

-Kurabiyelerim biraz fazla kabardığı için şeker hamurla kestiğim araba figürü kurabiyemden daha küçük oldu.Ancak ona da bir çözüm buldum.Şeker hamurunu balla kurabiyenin üzerine yapıştırdıktan sonra ,hemen merdaneyle üzerinden hafifçe geçtim.Böylece tüm yüzey kaplanmış oldu.

MERBO' NUN MUTFAĞI Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino